09 September 2014

ခ်ံဳခိုတိုက္ခိုက္သူမ်ား (သို႕) ကင္ဆာ (၂)

Posted by blackroze at Tuesday, September 09, 2014
 ကင္ဆာဆိုတာ ဘာလည္း ???

ကင္ဆာ ေရာဂါ ဆိုတာ ပံုမွန္မဟုတ္တဲ့ ဆဲလ္ေတြႀကီးထြားရွင္သန္ေနတဲ့  ဆဲလ္အစုအေဝးႀကီးတခုပါ ။
အဲဒီဆဲလ္အစုအေဝးႀကီးက ခႏၶာကိုယ္ထဲက အသက္ရွင္သန္ေရးအတြက္ လုပ္ေဆာင္ေပးတဲ့
အစိတ္အပိုင္းေတြကို ဖ်က္စီးနိုင္စြမ္းရွိပါတယ္ ။

ကင္ဆာ ေရာဂါက ဘယ္လိုအရာေတြကေန စလာသလည္း ?????

  အခုေခတ္မွာ စားစရာအမ်ားစုက ဆိုးေဆး..
ဓါတုပစၥည္း..အစရွိတဲ့က်န္းမာေရးနဲ႕ မညီညြတ္တာေတြ ပါဝင္ေနပါတယ္ ။ကင္ဆာဆိုတာကလည္း အဲလို ပစၥည္းေတြကေနစတာမ်ားပါတယ္ ။
အခုလက္ရွိ က်မေနတဲ့နိုင္ငံမွာ ဘာပစၥည္းမွ ဓါတု ပစၥည္းနဲ႕မလြတ္ပါဘူး ..
ဒီနိုင္ငံမွာက ဘယ္ဟာမဆို ready made ဘဲဝယ္ရပါတယ္..ျမန္မာျပည္မွာက ေစ်းက ႏြားနို႕ဝယ္ျပီး
က်ိဳေသာက္ရင္ လတ္ဆတ္တာေလး ေသာက္ရပါဦးမယ္..ဒီမွာက ႏြားနို႕ ဘူးေတြ အသင့္ေရာင္းပါတယ္..
ဝယ္ျပီးေဖာက္ေသာက္ရံုပါဘဲ ။အစိုးရ ကတခ်ိဳ႕ေသာတံဆိပ္ေတြကို ဓါတ္ခြဲၾကည့္လိုက္တဲ့ အခါမွာ
 ႏြားနို႕မွာ စိတ္က်ေဆးေတြပါေနတာေတြ႕ရပါတယ္ ။
တခ်ိဳ႕ေသာႏြားျခံေတြမွာ ႏြားေတြ ျငိမ္ေအာင္ စိတ္ျငိမ္ေဆးလိုမ်ိဳး ႏြားေတြကို ေကြ်းပါတယ္ ။
အဲဒီေဆးေကြ်းခံထားရတဲ့ ႏြားကေန ထြက္လာတဲ့  နို႕မွာ ဒီေဆးရဲ႕ အာနိသင္ေတြပါလာတယ္ ။
အဲဒီနို႕ေတြ ၾကာရွည္ေသာက္ေနတဲ့သူဟာ ..ဘာျဖစ္လာနိုင္မလည္း ..ႏြားနို႕ ေသာက္ျပီး စိတ္က်ေရာဂါ
ျဖစ္သြားတယ္ဆိုတာ အရင္ကၾကားရင္ သူမ်ားရယ္စရာျဖစ္မွာပါ ..။အခုေခတ္မွာေတာ့ တကယ္ျဖစ္လာ
နိုင္ပါတယ္ ။အဲဒီေတာ့ ဘာပစၥည္းမွာ ဘာပါမလည္းလို႕ႀကိဳမသိနိုင္တဲ့ အတြက္ စားတဲ့သူေတြကလည္း
ဒီလိုဘဲ စားေနၾကတာပါဘဲ ။


အဲလိုနည္းနဲ႕ဘဲ အသီးစားရင္ အသီးမွာအေရာင္လွေအာင္ ထိုးထားတဲ့ ဆိုးေဆးေတြပါတာမသိဘဲစားလိုက္...ေစ်းထဲမွာ ေရာင္းတဲ့ အသီးအရြက္ေတြမွာလည္း အသီးမထြား..ထြားေအာင္ မမွည့္မွည့္ေအာင္  ..ဓါတုပစၥည္းေတြနဲ႕ လုပ္ထားတာေလး စားလိုက္
ဟင္းရြက္ေတြဆိုရင္လည္း ပိုးသတ္ေဆးမတရားျဖန္းထားတဲ့ အရြက္ေတြ  ေရတခါနွစ္ခါ ေဆးျပီးစင္ေလာက္ျပီဆိုျပီး..ခ်က္ျပဳတ္စားလိုက္နဲ႕ တေန႕တျခားကင္ဆာဆိုတဲ့  ေရာဂါျဖစ္ပြားနႈံးကျမင့္တက္လာေတာ့ပါဘဲ ။
စားစရာေတြ အေရာင္လွေအာင္ ဆိုးေဆးသံုးတတ္ၾကတယ္ဆိုေပမဲ့ လည္း  ..စားလို႕ရတဲ့ ဆိုးေဆးနဲ႕
စားလို႕မရတဲ့ ဆိုးေဆး  ဆိုျပီး ခြဲဳျခားသံုးရပါတယ္  ။
စားလို႕ရတာကို သံုးရင္ ျပသနာမရွိေပမဲ့  အထည္အလိပ္ေတြ မွာသံုးတဲ့ဆိုးေဆး လိုမ်ိဳ ဳး ဆိုရင္ ..
ပိတ္စလို အရာမွာတာရွည္ခံေနေအာင္ လုပ္ထားတဲ့ဆိုးေဆးကို စားမိရင္ ဗိုက္ထဲက အူေတြ
အစာအိမ္ေတြ ဘယ္လိုျဖစ္သြားမလည္း ...အူေတြအစာအိမ္ေတြက ပိတ္စ မဟုတ္ဘူးေလ..
စဥ္းစားလိုက္ရင္ ေၾကာက္စရာႀကီးပါ ။

ဆိုးေဆးေတြက စားတဲ့အထဲပါလာတဲ့ပစၥည္းေတြျဖစ္လို႕ .. အစာေျချခင္းနဲ႕ခႏၶာကိုယ္ထဲက အညစ္အေၾကး
စြန္႕ထုတ္ျခင္းတို႕ကိုအဓိကေဆာင္ရြက္ေပးတဲ့  အဂၤါအစိတ္အပုိင္းေတြျဖစ္တဲ့ အသည္း ေက်ာက္ကပ္
အစာအိမ္နဲ႕ အူလမ္းေၾကာင္းတို႕  ထိခိုက္ေစပါတယ္ ။

ကင္ဆာကို ဘယ္လိုကုသ  မလည္း ???

ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္လာရင္ ဓါတ္ကင္ျခင္း ေဆးသြင္းျခင္း နဲ႕ခြဲစိတ္ျခင္းတို႕ျပဳလုပ္ကုသၾကပါသည္ ။
ဒါေပမဲ့လည္း ကင္ဆာကို ေပ်ာက္ကင္းေအာင္ ကုနိုင္တဲ့ ေဆးမရွိေသးပါဘူး ။
ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္လာရင္ ကုသဖို႕ေဆးေတြရွိေပမဲ့ .. အဲဒီေဆးေတြက ေရာဂါလံုးဝ
ေပ်ာက္ကင္းသြားတဲ့အထိ မစြမ္းေဆာင္နိုင္ေသးပါဘူး ။


ကင္ဆာကိုဘယ္လိုကာကြယ္မလည္း  ????


ေျဖရခက္တဲ့ ေမးခြန္းတခုပါ ။ဘာလို႕လည္းဆိုေတာ့ အခုေခတ္မွာ စားစရာအမ်ားစုက ဆိုးေဆး..
ဓါတုပစၥည္းေတြအစရွိတဲ့က်န္းမာေရးနဲ႕ မညီညြတ္တာေတြ ပါဝင္ေနတယ္ဆိုတာ သိေပမဲ့လည္း
စားသံုးသူေတြက ေရွာင္လြဲလို႕ မရဘဲ ဝယ္ယူစားေသာက္ေနရလို႕ပါဘဲ ။ဒီၤစားစရာမွာ ဘာပါတတ္လည္း
ဆိုတာ သိတာရွိသလို ဘာပါမွန္း မသိဘဲ စားေနရတာေတြလည္း ရွိပါတယ္ ။

 က်မတို႕ေတြ ေစ်းထဲကေန ဝယ္စားရတဲ့ ငါးပိလို သဘာဝ
ျဖစ္ လုပ္လို႕ရတဲ့ ပစၥည္းမ်ိဳး မွာေတာင္မွ ယူရီးယားဓါတ္ေျမၾသဇာေတြပါတယ္လို႕ အသံထြက္ပါတယ္။
အရင္ကအဘြားတို႕ေခတ္ကဆို ငါးပိဆိုတာ ကိုယ့္ဘာကိုယ္အိမ္မွာ အိုးနဲ႕သိပ္စားၾကပါတယ္ ။
ကိုယ္တိုင္လုပ္ငါးပိဆိုပါေတာ့  ။ ေနာက္ေတာ့ အလြယ္ရတဲ့ အေနနဲ႕ ေစ်းကေန ဘဲဝယ္စားၾကေတာ့တယ္ ။
အဲဒီေတာ့ ကိုယ္စားတဲ့စားစရာကို လုပ္ကိုင္ေရာင္းခ်တဲ့သူက လတ္ဆတ္စြာ လုပ္ျပီးေရာင္းရင္
ကိုယ္လည္း အေရာအေႏွာကင္းတာေလးစားရမယ္ ။ အဲလိုမလုပ္ဘဲ ဟိုေရာဒီေရာ လုပ္ရင္ေတာ့
ကိုယ္လည္း အေရာအေနွာ ပါတာေတြ စားရမွာပါဘဲ  ။

က်မတို႕အခုလက္ရွိအေနအထားက Ready madeဆိုတာကို အားေပးၾကတဲ့ ေခတ္ျဖစ္ေနပါတယ္ ။
 အရင္ေခတ္က ေခါက္ဆြဲေျခာက္ ေကာ္ဖီမစ္ အစရွိတဲ့ Ready made ပစၥည္းေတြက ရွားပါတယ္  ။အခုေခတ္ကေတာ့ စူပါမားကက္ေတြ ကုန္တိုက္ေတြမွာ လိုခ်င္တဲ့ပစၥည္း အစံုကို ready made အေနအထားနဲ႕ အခ်ိန္မေရြးဝယ္လို႕ရေနပါျပီ ။ready made ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ပစၥည္းမွာက်န္းမာေရးကိုထိခိုက္ ေစမဲ့ ပစၥည္းေတြ မပါဘူးလို႕ ေျပာထားပါေစဦး...သူဟာ သဘာဝ
ပစၥည္းေလာက္ေတာ့မလတ္ဆတ္နိုင္ပါဘူး ။

လူတေယာက္ေရာဂါတခုျဖစ္လာတယ္ဆိုပါေတာ့  ။ဘယ္ကေန စမလည္း ။က်မတို႕ ေနထိုင္စားေသာက္မႈ႕
ဒီေပၚမွာဘဲ အေျခခံျပီး စျဖစ္လာတာပါဘဲ ။ျမန္မာေဆးက်မ္းမွာေတာ့ ကံ ..စိတ္..ဥတု ..အာဟာ ရ
ဒီေလးခုညီညြတ္မွ က်န္းမာတယ္ ..ဒီေလးခုမွာတခုခု ခ်ိဳ႕ယြင္းလာရင္ က်န္းမာေရး ယိုယြင္းလာမယ္လို႕
အဆိုရွိပါတယ္ ။ကံဆိုတာက အရင္ဘဝက အက်ိဳးေပး..ၾကားဖူးၾကမွာပါ  ဝဋ္နာကံနာ ဆိုတာကိုေလ ။
က်မတို႕ျပဳျပင္ဖန္တီးလို႕မရတာကံေပါ့ ။စိတ္..ဥတု အာဟာရ ဆိုတာကေတာ့ က်မတို႕ေန႕စဥ္ေနထိုင္
စားေသာက္တဲ့ပံုစံ နဲ႕ တိုက္ရုိက္အခ်ိဳးခ်လို႕ရပါတယ္ ။

အဂၤလိပ္ေဆးပညာဘက္ကေနၾကည့္ရင္လည္း  ေရာဂါတခုျဖစ္လို႕ ဆရာဝန္ျပျပီဆိုပါေတာ့  ...ပထမဆံုး
ေမးတဲ့ေမးခြန္းက ဘာေတြစားလည္း .. ေဆးလိပ္ေသာက္လား ..အရက္ေသာက္လား  ..
ေကာ္ဖီ ကိုအလြန္အကြ်ံေသာက္လား...  မူးယစ္ေဆး သံုးစြဲလား..အဲလိုေမးခြန္းေတြစေမးပါတယ္ ။
အဲဒီေတာ့ဘာေရာဂါဘဲျဖစ္ျဖစ္ ...ဘယ္သူကမွ ကိုယ့္ရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ထဲကို ေဆးထိုးျပီး မထည့္ပါဘူး..
ကိုယ္ေနထိုင္စားေသာက္တဲ့ ပံုစံ ေပၚမွာဘဲ ကိုယ္တိုင္သတိမထားမိဘဲ ..အမႈမဲ့ အမွတ္မဲ့
စားရင္းေသာက္ရင္းကေန တစတစ အျမစ္တြယ္သြားတာပါဘဲ ။

အဲလိုတစတစ ဝင္ေရာက္လာတာကို ကာကြယ္နိုင္မွ ေရာဂါအေဆာက္အအံုတခု ကို သူတို႕ တည္ေဆာက္
လို႕မရေအာင္ တားဆီးနိုင္မွာပါ ။ဘယ္လိုမ်ားကာကြယ္မွာလည္း ...။

သန္႕ရွင္းလတ္ဆတ္ေသာ စားစရာမ်ားကို စားသံုးျခင္းသည္ က်န္းမာစြာ ေနနိုင္ျခင္းရဲ႕ အေျခခံအခ်က္တခု
ျဖစ္တယ္ဆိုတာကို က်မတို႕ေမ့ထားလို႕ မရပါဘူး ။လူတေယာက္ရွင္သန္ေနထိုင္ဖို႕အတြက္ ေန႕စဥ္
စားေသာက္မႈ႕ျပဳ ရပါတယ္။

အာေရာဂ်ံပရမံလာဘံ ...က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္တပါးလို႕ ဆိုၾကသည္။ ..အဲဒီအာေရာဂ်ံပရမံ
လာဘံဆိုတဲ့ က်န္းမာျခင္းလာဘ္ အျမဲရႊင္ေနေအာင္ ..သန္႕ရွင္းလတ္ဆတ္သည္ကိုသာစားပါလို႕
ဆိုၾကေပမဲ့..အခုေခတ္ကာလအေျခအေန အရ ..သန္႕ရွင္းလတ္ဆတ္ တဲ့သဘာဝပစၥည္းစစ္စစ္
ဆိုတာကလည္း ရွာရေဖြရ သိပ္ခက္ပါတယ္  ။ အသက္ကိုညဏ္ေစာင့္သည္...ဥစၥာကိုကံေစာင့္သည္တဲ့..
ကုိယ္အသက္ရွည္က်န္းမာေရးအတြက္ ..ညဏ္စြမ္းရွိသေလာက္ေတာ့ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ေစာင့္ေရွာက္
ရမွာေပါ့ရွင္ ။

ပူျပင္းတဲ့ ေဒသမွာေနထိုင္သူေတြအဖို႕ လမ္းထြက္တဲ့အခါတိုင္း ထီးေလးတေခ်ာင္းေတာ့
ေဆာင္သင့္ပါတယ္ ။ေနေရာင္ျခည္ကပါလာတဲ့ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္က အေရျပား ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈ႕
90 % ေလာက္ရဲ႕ အဓိက တရားခံပါ ။ခရုသင္း စြဲျခင္းတို႕လိုမ်ိဳး အေရျပားရာဂါတခ်ိဳ႕ကို ခရမ္းလြန္ေရာင္
ျခည္နဲ႕ကုသၾကတယ္ဆိုေပမဲ့....ဒီေရာင္ျခည္နဲ႕ထိေတြ႕မႈ႕ သိပ္မ်ားရင္ အေရျပားDNA ေတြ ပ်က္ စီး
ကုန္ပါတယ္  ။အေရျပားကင္ဆာ ေရာဂါရဲ႕ အစ ဆိုပါေတာ့ ။အဲဒီေတာ့ ကာကြယ္ျခင္းအေနနဲ႕
အျပင္ထြက္တဲ့အခါတိုင္း လက္ရွည္ေလးတထည္ျဖစ္ျဖစ္ ဝတ္ပါ ။တတ္နိုင္သူေတြကေတာ့ ေနေလာင္ခံ
cream ေတြ SPF +50 ေတြ ပါတဲ့ cream ေတြ သံုးၾကေပမဲ့ ကိုယ္က ေငြေၾကး မတတ္နိုင္တဲ့သူျဖစ္တယ္ဆိုရင္ စိတ္မပူပါနဲ႕ ။သနပ္ခါးထူထူေလး လိမ္းရင္ လည္းရပါတယ္ ။ သနပ္ခါး လိမ္းျခင္းက အသားမည္းတာလည္း သက္သာသလို ေနေရာင္ျခည္ရဲ႕ တိုက္ရိုက္ထိေတြ႕ မႈ႕ကို လည္း
ကာကြယ္ျပီးသားျဖစ္ပါတယ္  ။ အေကာင္းဆံုးက   အျပင္ထြက္ တိုင္းထီးေဆာင္ပါ ။ ေနက ပံုမွန္ေလာက္
ဘဲပူပူ  ... ျခစ္ျခစ္ေတာက္ေနေအာင္ဘဲ ပူပူ ထီးေဆာင္းရမွာ မပ်င္းပါနဲ႕ ။ထီးေဆာင္ပါ ။ကာကြယ္ျခင္းက
ျဖစ္လာမွ ကုသျခင္းထက္အမ်ားႀကီး ထိေရာက္ပါတယ္ ။ေနာက္တခုက ကိုယ္သံုးစြဲလိမ္းခ်ယ္ေနၾက ပစၥည္းမ်ိဳးက လြဲရင္ ေစ်းေပါေပါနဲ႕ ရတဲ့ မိတ္ကပ္ လိမ္းတာမ်ိဳး အဲတာေတြေရွာင္ ပါ ။တက်ပ္တန္ ပစၥည္းက
တက်ပ္တန္တဲ့ အရည္အေသြးဘဲ ရွိပါတယ္..တဆယ္တန္က တဆယ္တန္ အရည္အေသြးရွိပါတယ္ ။
မိတ္ကပ္လိမ္းတာနဲ႕ အေရျပားေရာဂါျဖစ္တတ္တာမဟုတ္ေပမဲ့လည္း ေစ်းသိပ္ေပါျပီးအရည္အေသြး
မျပည့္မွီတဲ့ပစၥည္းေတြက အေရျပားကိုထိခိုက္ေစလို႕ပါ ။

ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း  ...ေရွာင္ပါ ။ ကင္ဆာေရာဂါ ေၾကာင့္
ေသဆံုးျခင္းရဲ႕ 22 % ဟာ  ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္လာတဲ့ အဆုတ္ကင္ဆာေၾကာင့္ပါ ။
ကိုယ္ကေဆးလိပ္မေသာက္ေပမဲ့  ေဆးလိပ္
ေသာက္သူက              ကုိယ့္အနားရွိေနရင္လည္း        သူ႕စီက အေငြ႕ ကိုယ္ရႈမိေနရင္ ကိုယ္လည္းေဆးလိပ္ေသာက္ေနတာနဲ႕           အတူတူပါဘဲ ။အဲဒီေတာ့ ေဆးလိပ္ကို ေရွာင္သလို
ေဆးလိပ္ေသာက္တတ္သူကိုလည္း တတ္နိုင္သေလာက္ေရွာင္နိုင္ရင္ အေကာင္းဆံုးပါ ။ေဆးလိပ္က
အေငြ႕ေတြရႈရႈိုက္ရတဲ့အရသာကလြဲရင္ က်န္တာဘာမွမရွိပါဘူး။တကယ္လို႕ မ်ားဒီေဆးလိပ္ေၾကာင့္
ေရာဂါစြဲကပ္လာခဲ့သည္ရွိေသာ္ ....။။ အသက္ေလးတခါရႈရႈိုက္ရဖို႔အေရး   နွာေခါင္းကေတာင္ရႈလို႕မရလို႕  ပါးစပ္ႀကီး ျပဲေနေအာင္ဟ ျပီး တခါထဲ အသက္ပါေတာ့မတတ္ ခံစား ေနရတဲ့ ေဝဒနာကို ေတြးၾကည့္လိုက္ပါ ။ေဝဒနာ ဆိုတာ ေရာင္ရမ္းျပီးေတာင္ ခံစားေကာင္းတဲ့
အရာမဟုတ္ပါဘူး ။က်မအခုေနတဲ့ေနရာမွာေတာ့ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းေၾကာင့္
ျဖစ္ပြားလာတဲ့ ေရာဂါ ပံုစံအမ်ိ ဳ းမ်ိဳး ကို ေဆးလိပ္ဘူးေတြမွာတခါတည္း စတစ္ကာပံုေတြထည့္ထားပါတယ္။ ေယာက္က်ားေရာ မိန္းမေရာ ေဆးလိပ္ေသာက္ၾကတဲ့
နိုင္ငံျဖစ္ေနေတာ့ ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈ႕ က
ေဆးရံုတိုင္းရဲ႕ ထိပ္ဆံုး ဇယားမွာ ဗိုလ္စြဲလ်က္ပါဘဲ ။ေရာဂါသာမျဖစ္ခ်င္ၾကတာ မဆင္ျခင္ၾကဘူးဆိုရင္ေတာ့ ဒံုရင္းက ဒံုရင္းဘဲေနမွာပါဘဲ ။အဲဒီေတာ့ ကိုယ္ကလည္း ဘယ္ေရာဂါကို
မဆို လာပါလာပါလို႕ လက္ယပ္ေခၚမိတဲ့ အေနအထားမျဖစ္ေအာင္ ဆင္ျခင္သင့္ပါတယ္ ။

အရက္...ဒါကေတာ့အထူးတလည္ကိုေျပာဖို႕မလိုပါဘူး ။ လံုးဝေရွာင္သင့္ပါတယ္ ။ကံငါးပါးထဲမွာေတာင္ အရက္ေသာက္ျခင္းဆိုတာကို  တားျမစ္ထားပါတယ္  ။

စားေသာက္တဲ့ေနရာမွာေတာ့  ခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ့ အိမ္ဟင္းအိမ္ထမင္း
က အသန္႕ရွင္းဆံုးပါဘဲ ။ကိုယ္တိုင္ခ်က္တဲ့ ဟင္းတခြက္ကို ဟင္းရြက္ေဆးတာက အစ အသားလွီးတာ
အလည္  အခ်ိဳမႈန္႕ထည့္တာမထည့္တာအဆံုး   စိတ္တိုင္းက်ဖန္တီးလို႕ရပါတယ္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို မခ်က္ျပဳတ္ခင္မွာ ေရနဲ႕ ခဏစိမ္ထားပါ ။ေရ ကို သံုးခါေလာက္ အနည္းဆံုးေဆးပါ  ။အသားေတြခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါ အသားႏူးတဲ့အထိ က်က္ေအာင္ခ်က္ပါ ။ဂ်ပန္ေတြက
အစိမ္းစားတယ္ဆိုတာ လတ္ဆတ္တဲ့ဟာေတြကိုစားတာပါ ။မလတ္ဆတ္တာကို အစိမ္းသြားမိရင္
ပိုေတာင္အႏာၱရယ္မ်ားပါတယ္ ။သဘာဝထက္သိပ္ကို လြန္ကဲေနတဲ့ အေရာင္ရွိတာ မ်ိဳးေတြကိုေရွာင္ပါ ။
ဆိုးေဆးေတြ နဲ႕ လုပ္ထားတာေတြစားမိမွာဆိုးလို႕ပါ ။မွ်စ္ဆိုရင္ သဘာဝအေရာင္က ဝါတာတာျဖဴတူတူ
ေလး ။ေစ်းသည္ဆီက မွ်စ္က ဝင္းဝင္းေလးနဲ႕ကိုဝါေနတယ္ဆိုရင္ မဝယ္နဲ႕ေတာ့ေပါ့ ။ဆိုးေဆးနဲ႕ စိမ္
ထားတယ္ဆိုတာ ေသခ်ာသေလာက္ရွိေနပါျပီ ။ကိုယ္ဝယ္လာျပီးသားမွ်စ္ကိုလည္း သံသယရွိတယ္ဆိုရင္
မခ်က္ခင္မွာ ေရ နဲ႕ခဏေလာက္ ျပဳတ္လိုက္ပါ ။ျပဳတ္ျပီးမွ်စ္ကိုမွ ေရစင္စင္ေဆးျပီးခ်က္ေပါ့ ။ကိုယ္ဟင္းခ်က္တဲ့အခါ သံုးမဲ့ၾကက္သြန္ငရုတ္သီးကိုလည္းေရ ေသခ်ာစြာ ေဆးပါ ။
 ၾကက္သြန္နီ ေတြထားတာၾကာလာရင္အခြံပါးေလးေတြေပၚမွာ အမည္းေရာင္ မႈိေလးေတြ ကပ္လာတတ္သည္ ။အဲတာမ်ိဳးမည္းမည္းေလးေတြ ေတြ႕ရင္ မခ်က္ျပဳတ္ခင္
ေရေသခ်ာစြာေဆးပါ ။ၾကက္သြန္ျဖဴဆိုရင္ အညွာထိပ္ေလးနားမွာ မည္းမည္းေလးလိုလို စိမ္းစိမ္းေလးလိုလို ေတြ႕ရတတ္တယ္ ။အဲတာမႈိတက္ေနတာေတြပါ ..ၾကက္သြန္ျဖဴက်ေတာ့ အမႊာေလး
ေတြက ေသးေသးေလးေတြ ဆိုေတာ့ အဲလို မႈိေလးေတြ ေတြ႕ရင္ မသံုးပါနဲ႕ေတာ့ ။ကိုယ့္ရဲ႕က်န္းမာေရးကို
ၾကက္သြန္ျဖဳေလးတတက္ နဲ႕မလဲပါနဲ႕ ။


အကင္ေတြကို အလြန္အကြ်ံစားတာေရွာင္ပါ ။အသားကင္တဲ့ အခါ ဆီေလးသုတ္ျပီးဟိုဘက္ဒီဘက္
လွည့္ကင္လိုက္ ..မီးေသြးထည့္ထားေလး မီးေတာက္ေအာင္ ယပ္ကေလးခပ္လိုက္ မီးေပါက္ကေလးေတြ
ေဖါက္ ေဖါက္နဲ႕ လြင့္စင္လာတဲ့ မီးေသြးမႈန္အစေလးေတြက ဆီသုတ္ထားတဲ့ အသားေလးမွာကပ္...
လမ္းေဘးမွာေရာင္းတဲ့ အကင္ဆိုင္ ဆို ရင္  ကားကေဘးကေန ေဝါခနဲ ျဖတ္သြား ဖုန္ထူထူ လမ္းမက
အမႈန္အမႊားေတြက လြင့္ခနဲ လာ  ဆီသုတ္ထားတဲ့ အသားျပားေလးမွာ ကပ္..အဲဒီအသားျပားေလးကို
ဟိုဘက္လွည့္ ဒီဘက္လွည့္ကင္ ..က်က္ျပီဆိုရင္ အရသာရွိစြာနဲ႕စား ..။အဲလိုနဲ႕ဘဲ အူနဲ႕အူမႀကီး အစိတ္အအပိုင္းေတြကို စဒုကၡေပးေတာ့တာပါဘဲ ။ ကင္ဆာ ဆိုတာကလည္း  အဲလိုမထင္ထားတဲ့ အရာေလးေတြစီကေန နဲနဲစီ  နည္းနည္း ခ်င္းစီ ဝင္လာတာပါဘဲ  ..
နည္းနည္းစီ မသိမသာကေန မ်ားလာေတာ့ သိသိသာသာေလးျဖစ္သြားတာပါ ။

ကင္ဆာလို႕ ေခါင္းစဥ္တပ္လိုက္ခ်ိန္မွာေတာ့ ေရာဂါက အေဆာက္အအံု ခိုင္မာျပီးသား ျဖစ္ေနတတ္တယ္ ။
အဲဒီေတာ့ အကင္စားတာေတြ  မႈိတက္ပစၥည္းေတြ (ကိုယ္ကသတိမထားမိဘဲ ) စားမိလိုက္တာေတြ
ရက္ရွည္ၾကာ သိပ္ထားတဲ့ ခ်ဥ္ဖတ္ေတြ .စားတာေရွာင္သင့္ပါသည္ ။နဂိုကထဲက ခ်ဥ္ဖတ္က ခ်ဥ္ေနျပီးသားဆိုေတာ့ သဘာဝလုပ္ထားတဲ့ အရသာေၾကာင့္ ခ်ဥ္တာလား  ဓါတ္ပ်က္သြားျပီးခ်ဥ္ေနတာလားဆိုတာ
မကြဲျပားေတာ့ဘူး...နဂိုသဘာဝအခ်ဥ္က ျပသနာမရွိေပမဲ့  ဓါတ္ပ်က္လို႕ခ်ဥ္ေနတာေတြ က်န္းမာေရးထိခိုက္ေစတယ္....ဒါေၾကာင့္ ခ်ဥ္ဖတ္ကို အတတ္နိုင္ဆံုး ေရွာင္ပါလို႕ ေျပာခ်င္ပါတယ္ ။


က်မတို႕ေန႕စဥ္ လႈပ္ရွားေနထိုင္ဖို႕အတြက္ အစားအေသာက္ဆုိတဲ့ က႑ ကလည္းအေရးႀကီးပါတယ္။
ထမင္းမစားဘဲေနလို႕မွ မရတာေလ ။အခ်ိန္တန္ ထမင္းနွစ္နပ္ကေတာ့ မျဖစ္မေနစားရပါတယ္ ။
စားတယ္ေသာက္တယ္ဆိုတဲ့ ေနရာမွာလည္း ကိုယ့္ပိုက္ဆံနဲ႕ကိုယ္ေရာဂါဝယ္သလို မျဖစ္ေအာင္ေတာ့
သတိထားရမွာေပါ့ ။စားေသာက္စရာအမ်ားစုမွာ ဆိုးေဆးေတြ ဓါတုပစၥည္းေတြ အနည္းအက်ဥ္းစီပါဝင္ေနသည့္အတြက္ လံုးဝကင္းေအာင္ မေရွာင္နိုင္ဘူးဆိုရင္ေတာင္မွ အတတ္နိုင္ဆံုးေတာ့ သတိထားျပီးဝယ္ယူစားသံုးသင့္ပါသည္ ။

ေနာက္တခုက ကိုယ္သံုးစြဲတဲ့ ပန္းကန္ခြက္ေယာက္ေတြကိုလည္း ေၾကြပန္းကန္ ဒါမွမဟုတ္လည္း
စတီးပန္းကန္လိုမ်ိဳး သံုးသင့္တယ္ ။ေၾကြထည္ပစၥည္းနဲ႕ စတီးပစၥည္းေတြဟာ အပူနဲ႕ဓါတ္ျပဳ လည္း
ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးနည္းပါတယ္ ။တခ်ဳိ႕ေသာ ပစၥည္းေတြက အပူနဲ႕ေတြ႕ ဆံုဓါတ္ျပဳလိုက္တဲ့အခါ
ကင္ဆာ ျဖစ္ေစတတ္တဲ့  Chemical ေတြ ျဖစ္လာတတ္တယ္ ။ေနာက္တခုက က်မတို႕ေတြ 
Coffee Mix ေသာက္တဲ့  အခါ coffee mix ထည့္ေရေႏြးထည့္ျပီးရင္  ေမႊစရာဇြန္း အဆင္သင့္ မရွိတဲ့ အခါမ်ိဳးဆို  coffee mix အိတ္ေလးကို ေသးေသးေလး ေခါက္ျပီး တုတ္တံေလးအျဖစ္ အသံုးျပဳ ျပီးေမႊတတ္ပါတယ္ ။
အဲဒီလိုready made စားေသာက္စရာေတြ ကို ထုပ္ပိုး ဖို႕လုပ္ထားတဲ့ အိတ္ေတြမွာ
 formaldehyde(ေဖါမယ္လ္ဒီဟိုက္ ) လို႕ေခၚတဲ့ organic compound ပါဝင္တယ္ ။
အဲဒီ formaldehyde က ကင္ဆာကိုျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္ ။ အဲဒီဓါတ္ပါဝင္တဲ့ အိတ္ေလးကိုေခါက္ျပီး
ေကာ္ဖီ ပူပူ ထဲထည့္ျပီး ေမႊလိုက္တာဟာ  ..ကိုယ္ေသာက္မဲ့ ေကာ္ဖီကို ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ ျပန္ျပီး
အဆိပ္ခတ္လိုက္တာနဲ႕ အတူတူပါဘဲ ။တခါနွစ္ခါ က ကိစၥမရွိေပမဲ့ အဲဒီလိုမ်ိဳး မၾကာခဏ လုပ္မိေနရင္
ဘာျဖစ္လာနိုင္လည္းဆိုတာ ေတြးၾကည့္ရံုနဲ႕ သိနိုင္ပါတယ္ ။ကိုယ္ေသာက္မဲ့ ေကာ္ဖီခြက္ ကို အဆိပ္ခြက္
အျဖစ္မဖန္တီးမိပါေစနဲ႕ ။ 
( formaldehyde က ပလတ္စတစ္ ပစၥည္း အမ်ားစု မွာလည္း ပါတတ္တယ္  ...သူနဲ႕ပတ္သက္တာ
အေသးစိတ္ကို သိခ်င္ရင္ wikipedia မွာ ရွာၾကည့္လို႕ရပါတယ္ ။) 

ေန႕စဥ္မိမိေနထိုင္တဲ့စားေသာက္တဲ့ အထဲ မွာ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ဆိုးက်ိ ဳး ျဖစ္ပြားေစမဲ့
အစားအစာမ်ိ ဳး ..က်န္းမာေရး ထိ ခိုက္ေစနိုင္တဲ့ ေနထိုင္စားေသာက္မႈ႕ ပံုစံတို႕ကို 
ဆင္ျခင္ ျခင္းအားျဖင့္ ကင္ဆာဆိုတဲ့ေၾကာက္စရာေရာဂါဆိုး ႀကီးကို ကာကြယ္ပါ ။

ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို တိုက္ဖ်က္ေပးနိုင္တဲ့ အသီးအနွံ

တခ်ိဳ႕ေသာ အသီးအနွံေတြ က ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ေသေစတဲ့ ဓါတ္သဘာဝေတြပါဝင္ပါတယ္ ။
အဲလိုအသီးအနွံေတြကို စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္နိုင္ပါတယ္ ။ 

 Mangosteen လို႕ေခၚတဲ့ မင္းဂြတ္သီးမွာကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို က်ံဳေစ ေသေစနိုင္တဲ့
Xanthone (ဈန္ရ္ပြန္)  ဆိုတဲ့ chemical ဓါတ္တမ်ိဳးပါဝင္ပါသည္ ။အဲဒီ Xanthone က မင္းဂြတ္သီးအခြံနဲ႕
အေစ့မွာ သာ အမ်ားဆံုးပါဝင္တာပါ ။မင္းဂြတ္သီးက က်န္းမာေရးအတြက္ ေနရာအေတာ္မ်ားမ်ားမွာ
အသံုးဝင္ပါတယ္  ။အသီးရဲ႕ အညာွာနဲ႕ အဖတ္ေလးေတြဖယ္ျပီး အလံုးကိုေရေသခ်ာေဆးပါ ။
ျပီးရင္ အသီးႀကိတ္စက္နဲ႕ မင္းဂြတ္သီးတလံုးလံုးကို ေရအနဲငယ္ထည့္ျပီး ႀကိတ္ပါ ။ ခပ္ျပစ္ျပစ္ အနွစ္ေတြ
ရလာပါလိမ့္မယ္.. တခ်ိဳ႕ကေတာ့ အဲဒီအနွစ္ေတြကို ပုလင္းထဲထည့္ ေရခဲေသတၱာထဲ မွာ forzen လုပ္ျပီး
ေဖ်ာ္ရည္ အနွစ္လို မ်ိဳးေဖ်ာ္ေသာက္ၾကပါတယ္ ။အခ်ိန္ေပးနိုင္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္
ႀကိတ္ျပီး ခုႀကိတ္ ခုေဖ်ာ္ေသာက္တာက ပိုေကာင္းတာေပါ့ ။

သေဘာၤရြက္ ... က်မတို႕ပတ္ဝန္းက်င္မွာ အလြယ္တကူေတြ႕နိုင္တဲ့ အသီးနဲ႕အရြက္ပါ ။
University of Pardue in California,က သုေသတန ပညာရွင္ေတြရဲ႕ေလ့လာ ခ်က္အရ  သေဘာၤရြက္မွာ ပါဝင္တဲ့Acetogenin (အက္စီတိုဂ်န္နင္)ဆိုတဲ့ ဓါတ္က ဗိုင္းရပ္စ္ ပိုး... မႈိစြဲျခင္း နဲ႕... ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို တိုက္ဖ်က္နိုင္ပါသည္တဲ့ ။အဲဒီေတာ့ သေဘာၤရြက္ကို ဆႏၵရွိသလို မွီဝဲ စားသံုးျခင္းျဖင့္လည္း ကင္ဆာ ကို ကာကြယ္နိုင္ပါသည္ ။ သုတ္စားတာဘဲျဖင့္ျဖင့္ သေဘာၤရြက္ေလး အေျခာက္ လွန္းျပီးလဘက္ေျခာက္လို ခတ္ေသာက္တာျဖစ္ျဖစ္ေပါ့ ။

ၾကက္သြန္ျဖဴ ...က်မတို႕ေန႕စဥ္စားသံုးတဲ့ အထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ပါဝင္ပါတယ္ ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ မွာ ခႏၶာကိုယ္  ကို   အဆီက်ေစတဲ့ ဂုဏ္သတၱိ အျပင္ ကင္ဆာျဖစ္ေစနိုင္တ့ဲ ဆဲလ္ ေတြကို
ေလ်ာ့ပါးေစတဲ့ selenium (ဆလီနီယမ္)လို႕ေခၚတဲ့ chemical element တမ်ိဳး ပါဝင္ေၾကာင္း သိရွိရပါသည္။အဲဒီ selenium က အစာအိမ္ကင္ဆာ... အူမႀကီးကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို အမ်ားဆံုးတိုက္ဖ်က္ေပးတာပါ  ။သုေတသန ဌာနေတြရဲ႕ ေလ့လာခ်က္အရ selenium ဂုဏ္သတၱိ
ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ရဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကကင္ဆာဆဲလ္  20 % ေလာက္ကို ေလ်ာ့ခ်ေပးနိုင္တယ္လို႕ သိရပါသည္ ။ၾကက္သြန္ျဖဴ ရဲ႕ အာနိသင္က အစိမ္းစားမွ ပိုျပီး ထိေရာက္ေစတာပါ ။အပူေပးျပီး ခ်က္ျပဳတ္
လိုက္တဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ က ဘာအာနိသင္မွ မရွိေတာ့ပါဘူး ။ အဲတာေၾကာင့္ ထမင္းစားခ်ိန္မွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ
ေလးတဥေလာက္ စားေပးသင့္ပါတယ္ ။

ဒါေၾကာင့္ အစာလည္းေဆး ..ေဆးလည္း အစာဆိုသလိုဘဲ  ကိုယ့္ပတ္ဝန္းက်င္မွာ ရွိတဲ့ အသီးအရြက္
ေတြထဲကဘဲ ေကာင္းက်ိဳး အာနိသင္ ေပးေစနိုင္တဲ့ အသီးမ်ဳိဳး အရြက္ မ်ိ ဳး ကို ေရြးခ်ယ္စားသံုးသင့္ပါသည္။

ကင္ဆာျဖစ္ပြားနံႈးနဲ႕ အျဖစ္မ်ားတဲ့ အစိတ္အပိုင္းမ်ား

2012 က်န္းမာေရးစစ္တမ္းအရ  တမာၻလံုးမွာ ကင္ဆာျဖစ္ပြားေနသူဟာ 14သန္းေက်ာ္ ရွိပါသည္ ။
အမ်ိဳ ဳးသား မ်ားမွာ အျဖစ္မ်ားဆံုးကင္ဆာ ေရာဂါေတြကေတာ့
1 ) lung cancer (အဆုတ္ကင္ဆာ )
2)  prostate cancer  (ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ)
3) colorectal cancer (အူမႀကီးကင္ဆာ)
4) stomach cancer (အစာအိမ္ကင္ဆာ) တို႕ျဖစ္ပါတယ္ ။

အမ်ိဳးသမီးမ်ားမွာ အျဖစ္မ်ားဆံုးကင္ဆာေရာဂါေတြကေတာ့
1) breast cancer (ရင္သားကင္ဆာ)
2)colorectal cancer (အူမႀကီးကင္ဆာ)
3)lung cancer (အဆုတ္ကင္ဆာ)
4) cervical cancer  (သားအိမ္ေခါင္းကင္ဆာ ) တို႕ျဖစ္ပါတယ္ ။

ကေလးသူငယ္မ်ားမွာ ျဖစ္ပြားတတ္တဲ့ေရာဂါကေတာ့
ေသြးကင္ဆာလို႕ အသိမ်ားတဲ့ acute lymphoblastic leukaemia နဲ႕brain tumorsတို႕ပါဘဲ ။
ကေလးဆိုေပမဲ့လည္း ဒီေရာဂါ ဆိုးက အလြတ္မေပးဘဲေခ်ာင္းေနတတ္ပါတယ္ ။

အမ်ိ ဳးသားမ်ားမွာ အျဖစ္မ်ားဆံုးက အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းကို
အထူးေရွာင္က်ဥ္ သင့္တာ ဆိုတာ ေျပာဖို႕ေတာင္ မလိုေလာက္ေတာ့ပါဘူးေနာ္ ။

အမ်ိ ဳးသမီးမ်ားမွာျဖစ္ပြားတဲ့ ရင္သားကင္ဆာ ကေတာ့ မိန္းကေလးတိုင္း ေရခ်ိဳး တဲ့အခါတိုင္း သတိထား
စစ္ေဆးၾကည့္ဖို႕လိုပါတယ္ ... ခ်ိဳင္းေအာက္မွ စလို႕ မိမိ ရင္သားတဝိုက္မွာ ပံုမွန္မဟုတ္ဘဲ
နာက်င္ ေနတာမ်ိဳး ရွိလား ..အက်ိတ္အခဲ အစေလးေတြမ်ား ရွိေနလားဆိုျပီး ေရခ်ိဳးတိုင္း မိမိဘာသာ
အသာအယာ စမ္းသပ္ၾကည့္ပါ ။

ေနာက္ထပ္တခုကေတာ့ အသည္း ေရာဂါပါ ။ သူဟာကင္ဆာ အမ်ိဳ ဳး အႏြယ္ထဲမွာမပါဝင္ပါဘူး ။ဒါေပမဲ့
အသည္းေရာဂါ B ပိုး နဲ႕ C ပိုးကလည္း ၾကာလာတဲ့ အခါမွာ အသည္း ကင္ဆာ အျဖစ္ကို
ေျပာင္းသြားပါတယ္ ။ဒါေၾကာင့္ ကင္ဆာ မဟုတ္ေပမဲ့လည္း အသည္းေရာဂါ ျဖစ္တဲ့ B ပိုးနဲ႕ C ကလည္း
ကင္ဆာေရာဂါ နီးနီးေလာက္ကို ေၾကာက္ဖို႕ ေကာင္းလွပါတယ္ ။။အသည္းေရာဂါကေန ဆက္ႏြယ္ျပီး
ကင္ဆာအျဖစ္ ထပ္ဆင့္ေျပာင္းလဲ ျဖစ္ပြားသြားျခင္းက ကင္ဆာေရာဂါရဲ႕ 20% ရွိပါတယ္ ။
ဒါေၾကာင့္ အသည္းကိုလည္း ဂရုတစိုက္ ရွိသင့္ပါတယ္ ။

လူဆိုတာက ကံတရားေစရာနဲ႕ ရွင္သန္ေနၾကတာပါ ။ဘယ္သူမွ ဒီလိုေၾကာက္စရာ ေရာဂါ ဆိုးႀကီးကို
မလိုခ်င္ၾကပါဘူး ။ သို႕ေပျငားလည္း ကံက ျဖစ္ရမဲ့ ကံပါလာရင္ေတာ့ ဘယ္သူမွ ေရွာင္လႊဲ လို႕ မရတတ္
ပါဘူး ။ တကယ္လို႕မ်ား  ဒီလိုေရာဂါဆိုးႀကီး ပိုင္ဆိုင္လာခဲ့ရျပီ ဆိုရင္ ..... ..... .....
ကိုယ့္ရဲ႕ေနရက္ေတြကို ဘယ္လိုဆက္လက္ရွင္သန္မွာလည္း ????

ပစ္ပစ္
Pm 11 :19
10.9.2014

 ( က်မေနာက္ အပိုင္း(၃)ကိုဆက္ေရးပါမယ္  ။က်မက ဆရာဝန္တေယာက္မဟုတ္ပါဘူး..
က်မစိတ္ဝင္တစား ရွိသြားတဲ့ အရာေလးတခုကိုေလ့လာျပီး မွ်ေဝ ေပးတဲ့သေဘာပါ ။
တကယ္လို႕မ်ား ေဆးပညာတကယ္တတ္ကြ်မ္းတဲ့ သူေတြကမ်ား လာဖတ္မိရင္  ...က်မေရးထားတဲ့ အထဲမွာ လိုအပ္ခ်က္မ်ားပါေနရင္ က်မကို ေထာက္ျပ ေပးနိုင္ပါတယ္ရွင္ ၊။  )

က်မ အေပၚက ေရးသြားတဲ့ အေၾကာင္းအရာေတြရဲ႕ အေသးစိတ္ကို ထပ္မံသိခ်င္တယ္ဆိုရင္
Google serch ကေန အကုန္လံုး ရွာေဖြ ျပီးအေသးစိတ္ဖတ္နိုင္ပါတယ္ရွင္ ။က်မဘာသာျပန္ထားတဲ့
တခ်ိဳ႕ေသာ အေၾကာင္းအရာေလးေတြက လိုအပ္တာမ်ားရွိခဲ့ရင္လည္း က်မရဲ႕ အဂၤလိပ္စာ ညံဖ်င္းမႈ႕
ေၾကာင့္ပါလို႕  ေျပာခ်င္ပါတယ္ရွင္  ၊။။။
ဒီအထိ ဆံုးေအာင္ဖတ္လာတယ္ဆိုရင္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္လို႕  ..post ကသိပ္ရွည္ေနတဲ့
အတြက္ ေၾကာင့္ပါ ။

က်မကို tag လုပ္ထားတဲ့ ညီမ အိန္ဂ်ယ္ေရ..အမေရးျပီးျပီေနာ္ ... { }}}}}

7 comments:

Ma Tint on 10 September 2014 at 07:37 said...

ိကင္ဆာေရာဂါအေၾကာင္း သိေကာင္းစရာ ပညာေပးကို အေသးစိတ္ ေရးသားေဖာ္္ျပသြားတာ ဖတ္ခဲ့ၿပီ။ "ကံ စိတ္ ဥတု အာဟာရ" အေရးႀကီးတဲ့ အခ်က္ေလးခ်က္ကို လစ္လ်ဴမရႈသင့္ မေနထိုင္သင့္ၾကဘူးေပါ့ ပစ္ပစ္ေရ။ လုပ္ယူလို႔မရတဲ့ အတိတ္ကံကိုလဲ ႀကီးတဲ့အမႈေသးေစ ေသးတဲ့အမႈေပ်ာက္ေစဆိုသလို သံသရာအတြက္ပါ အက်ိဳးရွိေစမယ့္ ဘာသာ သာသနာေရးကို ဒီလိုဆန္းျပားတဲ့ ေခတ္ႀကီးမွာ ပိုၿပီးလုပ္ေဆာင္သင့္ၾကတယ္။ ေဆာင္သင့္ ေရွာင္သင့္ အစရွိတာကိုပါ ဂရုတစိုက္ ၾကပ္ၾကပ္မတ္မတ္ စိတ္၀င္စားၾကဘို႔လိုတာေပါ့ကြယ္။ အပုိင္းအလိုက္ ျပည့္ျပည့္စံုစံုေလးေတြေရးေပးတာ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

မဒမ္ကိုး on 10 September 2014 at 09:52 said...

ငါကြန္းမန္႕ကိုသံုးခါမန္႕တယ္ဘယ္ေပ်ာက္သြားလဲမသိဘူး ငါေနာ္ ငါေနာ္ ေတာ္ေတာ္စိတ္ရွည္လာျပီ

မဒမ္ကိုး on 10 September 2014 at 09:53 said...

လူေတြရဲ႕ေန႔စဥ္ဘ၀ကတကယ္သနားဖို႕ေကာင္းတယ္ဘယ္ေနရာေနေနဘယ္သြားသြားဘာစားစားမလြတ္ေတာ႔ဘူး

စံပယ္ခ်ိဳ on 10 September 2014 at 13:47 said...

တခါမွ ကင္ဆာ ေရာဂါအေၾကာင္းဒီေလာက္ထိမသိခဲ႔ဘူး
ေသမိန္႔ခ်ခံရတယ္တုိတာေလာက္သာသိခဲ႔တာပါ
သေဘာၤရြက္ ဒီမွာ လုံး၀မရွိဘူး အိမ္ကလူရယ္ေလ ေဆးလိပ္ျဖတ္ျပီး
သူမ်ားကတုိက္တာနဲ႔ အားနာျပီးျပန္ေသာက္ရင္း ခုျပန္ေသာက္ေနျပန္တယ္
ေတာ္ပါေသးရဲ့ ဒီမွာက အိမ္ထဲမွာ ေဆးလိပ္မေသာက္ရလုိ႔
ေသာက္ရင္လဲ အိမ္ျပင္ထြက္ေသာက္ရတာေလ.....

Angelhlaing(May everybody be happy and healthy! on 11 September 2014 at 23:02 said...

ေသခ်ာေတြးၾကည့္ေလေလ အစားတစ္လုပ္အတြက္ ျမိဳမက်ခ်င္စရာပဲမမေရ..
ဗဟုသုတေလးေတြအတြက္ ေက်းဇူးပါမမ ...

ကုိကုိေမာင္(ပန္းရနံ႔) on 12 September 2014 at 02:47 said...

ကင္ဆာအမ်ိဳးအစားမ်ားအေၾကာင္း
ကင္ဆာျဖစ္ေစတတ္သည့္ အေၾကာင္းတရား
ကင္ဆာကုုိ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ဖုုိ႔ နည္းေလးေတြကိုု အခ်ိန္ေပးၿပီး ေစတနာနဲ႔ တင္ျပေပးတဲ့အတြက္ ၀က္မေလးကုုိ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
သူႀကီးမင္းကေတာ့ ေန႔စဥ္ နနြင္းမႈန္႔နဲ႔ပ်ားရည္လုုံးထားတာကုုိ စားပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ အစိမ္းကိုုလဲ စားေလ့စားထရွိပါတယ္။

သက္ေဝ on 16 September 2014 at 12:38 said...

ညီမေရးထားတဲ့ ကင္ဆာအေၾကာင္း ေရးထားတဲ့ ပိုစ့္ သံုးခုစလံုး ဖတ္ျပီးပါျပီ... အခ်ိန္ေပးျပီး စိတ္ရွည္လက္ရွည္ ေရးထားရတဲ့ ၾကိဳးစားအားထုတ္မွဳကို ေက်းဇူးတင္စြာနဲ႔ အသိအမွတ္ျပဳပါတယ္။ တစ္ခုပါပဲ... ကင္ဆာေရာဂါဆိုတာ ေၾကာက္စရာေကာင္းတယ္ ဆိုေပမဲ့ ကင္ဆာဆိုတာနဲ႔ ေလာကကိုေက်ာခိုင္းရေတာ့မွာ ေသခ်ာသြားတာေတာ့ မဟုတ္ပါဘူးေနာ္...။ ေစာေစာ (သို႔) အခ်ိန္မီ သိရရင္ ကုသလို႔ ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ပါတယ္။ ေစာေစာသိ ေနာက္က်သိ ဆိုတာကေတာ့ ကိုယ္ ၾကိဳမျမင္ႏိုင္တဲ့ ကုသိုလ္ကံနဲ႔ အမ်ားၾကီး ဆိုင္သြားျပီ လို႔ ေျပာရမယ္ ထင္တယ္...
စာေတြ အမ်ားၾကီး ဆက္ေရးအံုးေနာ္ ညီမ...

Post a Comment

အဆင္ေျပသလိုသာ ေဝဖန္ခဲ့ပါေနာ္..

 

ခံစားမႈ႕သံစဥ္ Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei